Erfgoedkunst is kunst die gaat over het wezen van erfgoed. Dat is het belichamen, bewaren, doorgeven en helpen (re)creëren van herinneringen, rituelen en verhalen. Maar erfgoedkunst kan ook gaan over vergeten, verdringen, censureren of herschrijven van de geschiedenis en het afpakken, vervormen en zich weer toeëigenen van verhalen. Het samenbrengen én het buitensluiten van mensen door rituelen en rond voorwerpen of plekken.
(Materieel) erfgoed bestaat uit tastbare ‘dingen’, maar dat is niet waar het om gaat; erfgoed - en erfgoedkunst - gaat om wat die dingen representeren.
Erfgoedkunst is geen kunst-die-ook-erfgoed-is, zoals de schilderijen uit de Gouden Eeuw, of een middeleeuws muziekstuk.
Bij de hedendaagse erfgoedkunst in dit virtuele museum is de link tussen wat je ziet en wat het ‘moet voorstellen’ niet in één oogopslag duidelijk. De mooie, geheimzinnige of misschien soms nondescripte voorwerpen bergen een verhaal in zich. Een verhaal dat te maken heeft met het wezen van erfgoed.
Lees hier hoe je erfgoedkunst in de klas kunt gebruiken.
De foto's zijn gemaakt door Jacquelien Vroemen - Meelicht. Voor het plaatsen van de afbeeldingen is toestemming gekregen van de kunstenaars of hun erven. Op alle foto's rust copyright.
Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com
Ik kwam op het spoor van erfgoedkunst toen ik in de winter van 2017 de tentoonstelling The materiality of the invisible bezocht in Marres en de Van Eyck in Maastricht. Via deze tentoonstellingen maakte ik kennis met NEARCH: new scenarios for a community-involved Archeology, een samenwerking tussen zes kunstenaars en verschillende archeologische instellingen in Europa.