Museumeducatie primair onderwijs

  Joop en Jopie! Leven in een volksbuurt

  Joop en Jopie! Leven in een volksbuurt

  Lesmateriaal erfgoededucatie

  Opdrachtgever: Nederlands Volksbuurtmuseum

  Doelgroep: groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

  Sluit aan bij: geschiedenis, kunstvakken

  Rol: concept, ontwikkeling, productie

  Begin vorige eeuw leefde het grootste deel van de Nederlandse bevolking in beschaafde armoede. Hoe leefde het gewone volk zo’n 100 jaar geleden? Wat voor kleding had men aan? Waar waren de WC’s? Hoe kreeg men heet water? In het Nederlands Volksbuurtmuseum kom je dit allemaal te weten. Aan de hand van de twee fictieve volkskinderen Joop en Jopie komen leerlingen in aanraking met voorwerpen en verhalen uit de oude volksbuurt Wijk C.

  ‘Joop en Jopie – leven in een volksbuurt rond 1900’ is een lespakket voor de groepen 1 tot en met 8 van het Nederlands Volksbuurtmuseum. Meelicht ontwikkelde de lessen voor groep 1 t/m 3 en voor 7 en 8. Het prentenboek ‘De jacht op het varken’ is tot stand gekomen in samenwerking met Elly Hees.
  De leerlingen van groep 7 en 8 doen bronnenonderzoek aan teksten, afbeeldingen en voorwerpen op school en in het museum. Als eindopdracht maken ze samen een historische krant over de oude volksbuurt. Aan bod komen onderwerpen als gezondheid en hygiëne, wonen, werken, kleding, eten, school en vrije tijd.